Zink Grill anno 1933 född 2008.

Ungefär så tänkte vi, när vi av en händelse snubblade över, den nu så omtalade, bardisken i ädelträ, zink och marmor från 1933 – som också, skulle visa sig vara Yves Montand’s stambar utanför Paris!

Hösten 2006, på resa i ett böljande vinlandskap mitt i Frankrike med goda vänner. Min kompis, fick plötsligt ett telefonsamtal från en restauratör som numera var bosatt i Provence.

– Va? Är ni mellan Lyon och Paris? Skrek han i telefon!
– Jaa vi sitter på ett tåg, på väg till en liten krog som skall vara världsberömd för sin ”Côte de boeuf ”. De har egen uppfödning av oxar, skrek min kompis tillbaka, mitt i tågkupén. Nu befann vi oss på ett gammaldags vaggande tåg. Vi satt där i det tysta och beundrade sceneriet som passerade våra ögon. Täckningen var väl inte den bästa. Fransoserna omkring oss himlade med sina ögon. Kanske undrade de, vilka figurer vi var?
– Då måste ni göra en avstickare till ett antikvariat som ligger utanför stadsmuren i samma by som den berömda ”Côte de boeufen”. Skrek kompisen från Provence. Nu utväxlades många blickar mellan alla i kupén. Det kändes som att vara med i en Jaques Tati film.

Sagt och gjort. Efter en fantastisk lunch, om än med möda, så till slut hittade vi den mest märkliga av handlare i kuriosa och antikviteter. I stora hangarer, utanför stadens ringmur, såldes gamla franska restauranginredningar. Många vackert restaurerade. I ett hörn hittade vi vår bardisk. Det blev början till Zink Grill. Döpt efter bardiskens material Zink. Grill, efter vår specialbyggda kolgrill. Allt du ser i lokalen är gammalt och ditställt med hjärtat.
Vår gastronomi! Den skulle bli en spegel av den mat vi helst njuter av i hemmet. Vi köpte världens finaste skärmaskin. Bara den är värd ett besök.

Vi på Zink älskar den sociala stunden av dialog över ett marmorblock fyllt med unika charkuterier – gärna med ett glas vin, därtill.
Vi är opretentiösa, men med beskaffenhet som den enklaste av självklarheter. Här njuter du fransk frukost, nygrillad lunch och bistromiddag från både långkok och kolgrillat, med en helt egen monter fylld av nybakade desserter. Eller kom in, häng med Yves Montand och ta en cocktail.

Visste du att Yves Montand var född i Italien men mestadels uppvuxen i Paris. Lite så är Zink Grill. Vi har lite rötter i Italien, men med mycket hjärta i det franska.

Häls Peter Nordin

Zinc Grill anno 1933, born in 2008

Zinc Grill is an intimate bistro with the best location in the absolute city. Our proven zinkbar from 1933 teaches has been Yves Montands favorite dishes, where he took their croissants and their pastis. We follow people’s rhythm through the day, which is a place to socialize in – “social-gastro-bistro.”

We are a place where you can enjoy simple, clean & well-cooked food of high quality ingredients. We are the restaurant that follows the transition from early morning (breakfast) for lunch, after work and to our classic Zinc Diné!

Welcome to our home on Zink Grill! / Peter